Borgermester for en time

Nettstedet spleiselaget.no har gitt ut spillet byen. Spillet er gratis, og laget for å kunne spilles i løpet av en skoletime. Utviklerne oppgir selv: «Spleiselaget Byen, spillet som lærer deg om sammenhengene mellom samfunn, skatt og arbeidsliv!» Dette er også mitt inntrykk etter å ha spilt et par runder. Spillet gir et godt inntrykk av hvordan alt i samfunnet henger sammen.

Ved første øyekast tenker jeg at spillet minner mye om The sims, men i enklere drakt. Spillet er laget for ungdomsskolen, men det kan fint spilles av de eldste elevene på barneskolen. Hele poenget med spillet er å til enhver tid ha blide og fornøyde innbyggere. For å oppnå dette må byen tilby de rette tjenestene, og ha penger til å møte uforutsette utfordringer og kostnader. Klarer spilleren dette er det gode muligheter for å bli gjenvalgt. Blir man gjenvalgt for tredje gang er spillet vunnet.

For å spille på PC finnes det to muligheter. Spillet kan lastes ned, og er på ca 40 Mb. Spillet kommer da i en zip-fil, må pakkes ut og installeres. Hele denne prosessen er veldig kjapp og enkel, det vil på et nett med vanlig hastighet ta 1-2 minutter. Alternativ to er å spille rett i nettleseren. Det kreves allikevel at det installeres et tillegg i nettleseren, at Java er oppdatert og det fungerer ikke i Chrome. Dette gjør at jeg tenker det er vel så lett å bare laste ned spillet. Spillet finnes også til Mac, iPad og Android.

Når spillet startes blir en direkte bedt om å velge kjønn, og bakgrunnsfarge på borgermesterbildet. Borgermesteren må også få et navn. Til slutt blir spilleren bedt om å velge målform. Spillet startes da med en kort 10-15 sekunders introvideo. Videoen avsluttes med en avisforside av at du har blitt valgt til borgermester. Du får så spørsmålet om du ønsker en kjapp opplæring i spillet. Dette er en kjapp opplæring som guider deg gjennom alle de viktige funksjonene i spillet. Opplæringen kan hoppes over. Det er fint for spillere som vil prøve en gang til. Spillet er såpass utfordrende at spilleren kan regne med å måtte gjøre flere forsøk.

Straks spillet er i gang blir du presentert for oversiktsbildet.

oversiktsbilde

Det viser hvor du som borgermester må ta i et tak, hvor populær du er, hvor du er i perioden som borgermester, hvor mye penger du har og hvor mange innbyggere byen har. Innbyggerne betaler skatter og avgifter og har derfor mye å si for pengebeholdningen. Bakgrunnsfargen til dama i bildet endres seg ettersom hvor fornøyde innbyggerne er med jobben din. Trykker du på dama blir du presentert for hvilke grupper blant innbyggerne som er fornøyde.

tilfredshet

Du får også tilleggsinformasjon fra innbyggerne ved å holde musa over en om gangen. Ved å klikke på bildet av mannen i oversiktsbildet blir du presentert for budsjettet.

budsjett Spilleren får med javne mellomrom mulighet til å justere skattene i budsjettet. Spilleren vil hele tiden underveis blir satt på prøve og må ta stilling til ubehagelige valg. Noen av faguttrykkene som brukes er vanskelige, men spillet har en egen A-Å. Ordlisten inneholder korte og konkrete svar. Ordlisten er et glimrende verktøy for at elevene selv skal kunne finne de fleste svarene. Før hver valgkamp må du møte til valgkamp for å svare på spørsmål. Da er ordlisten spesielt hendig!

Jeg mener spillet er god bruk av en skoletime i samfunnsfag og det anbefales på det sterkeste!

Bilder: Skjermdump fra spillet.

Lik og del:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *