Bilderedigering i K&H

Dette blogginnlegget er den del av MOOCen IKT i læring ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Jeg har etter sommerferien drevet med bilderedigering i K&H. Opplegget har vært gjennomført i grupper på ca. 20 elever. Hver gruppe har jobbet med opplegget to timer i uka, i fem uker, totalt 10 timer. Opplegget benytter seg av gratis programvare og nettsider. I tillegg trengs datamaskiner og et par digitalkameraer.

Det overordnede målet for oppgaven var at hver enkelt elev skulle ta ett eller flere bilder av seg. Disse bildene skulle redigeres inn i en bakgrunn ved hjelp av et bilderedigeringsprogram.

For å løse oppgaven har eleven brukt bildereigeringsprogrammet Paint.NET. Det er gratis, passe avansert for elever på storskolen og har i tillegg behandling av layers (lag). Alternativer som GIMP ble også vurdert, men det ble funnet unødvendig avansert i denne omgang. For å finne bilder ble elevene anbefalt å bruke nettstedet Pixabay. Pixabay er en bildedatabase hvor alle bildene er gratis og til fri bruk. Det har derfor en klar fordel på f.eks. Google hvor en må velge rett filter for å finne bilder som fritt kan brukes.

Installeringen av programvaren gikk relativt smertefritt. Hver enkelt elev installerte programmet selv ved å følge instruksjonen i en youtubevideo. De aller fleste elevene lærte seg bildebahandlingsprogrammet kjapt. De som hadde drevet noe med bilderedigering tidligere kjente seg kjapt igjen pga. bruk av standardikoner. I tillegg har programmet en fyldig dokumentasjon, noe som er et stort pluss. Pixabay har etterhvert en stor samling bilder, og alle elevene fant noe de kunne bruke der. Siden har derfor en stor nok database til å fungere godt i undervisningen og dette lettet arbeidet med å finne bakgrunner betydelig.

Opplegget ble veldig godt mottatt av elevene. Det har  en noe bratt læringskurve og det blir derfor en del spørsmål de første øktene inntil eleven skjønner grunnprinsippene i redigeringsprogrammet.

Selve oppgaven lå originalt som en side på It’s learining. Jeg har klippet det sammen til en PDF som kan lastes ned under.

Lik og del:
Bildebehandling K
Bildebehandling K
Bildebehandling K.pdf
127.8 KiB
422 Downloads
Details

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *